Miniquiche z kurkami zapiekane z wędzonym serem

Miniquiche z kurkami zapiekane z wędzonym serem

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kruchy spód:

    • 125 g mąki
    • 30 g smalcu
    • 35 g masła
    • 1 jajko
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa

    Nadzienie:

    • 200 g kurek
    • 100 g szalotek
    • 1 czosnek
    • 6 pomidorków koktajlowych 
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki tymianku
    • 100 g sera wędzonego
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Masa do zapiekania:

    • 1 jajko
    • 150 ml śmietanki 30%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W misce kuchennej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i tłuszczem. Wyrabiaj dokładnie, aż tłuszcz połączy się z mąką. 

2

Wbij jajko i dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj razem i zagnieć gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 30 min, aby odpoczęło.

3

Foremki do tarty wyłóż kruchym ciastem. Dobrze dociśnij brzegi.

4

Nakłuj widelcem całą powierzchnię. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C i, jak tylko będzie gorący, wstaw spody do pieczenia. Piecz ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

 

5

Obierz szalotki i czosnek. Pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj cebulę oraz czosnek. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem, aby cebula szybciej zmiękła.

6

Wsyp grzyby i lekko podsmaż na mocnym ogniu. Grzyby zawierają spore ilości wody, dlatego ważna jest temperatura. Grzyby powinny się smażyć na patelni, a nie gotować. Jak tylko lekko się zrumienią, dodaj posiekaną natkę pietruszki i otarty tymianek.

7

Wyjmij z piekarnika zrumienione spody. Grzybami wyłóż każdą formę. 

8

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dekoracyjnie ułóż na grzybach. Posyp tartym serem wędzonym PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE

9

W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

 

10

Przelej masę na każdą tartę. Wstaw ponownie do zapieczenia na ok. 20 minut. Gdy masa się podniesie, a wierzch zrumieni, to znak, że tarty są gotowe. Wyjmij je z formy i przełóż na półmisek.


Komentarze