Miniquiche z łososiem i cukinią

Miniquiche z łososiem i cukinią

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 100 g zimnego masła
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1 łyżka zimnej wody
    • sól

    Nadzienie:

    • 100 g wędzonego łososia
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/4 cukinii
    • 250 ml śmietany 30%
    • 2 jajka
    • 4 łyżki parmezanu
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz je szybko z przesianą mąką, jajkiem, solą oraz wodą i zrób kruszonkę. Uformuj z niej wałek, zawiń w folię i przełóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Foremki wysmaruj masłem i przełóż do zamrażalnika. Po 10 minutach zrób jeszcze raz to samo.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Nadmiar ciasta odetnij. Przełóż foremki do lodówki na min. 30 minut. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp suchą fasolę i piecz 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i przestudź.

Połącz śmietanę z jajkami, pokrojonym szczypiorkiem, parmezanem i pieprzem. Na dno foremek wyłóż pokrojonego łososia, wylej śmietanę, a na górze ułóż półplasterki cukinii. Piecz quiche w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35 minut, do delikatnego zarumienienia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze