Miniroladki z marchewki i kiełków pszenicy z sosem jogurtowo-miętowym

Miniroladki z marchewki i kiełków pszenicy z sosem jogurtowo-miętowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • garść kiełków pszenicy
    • 3 marchewki
    • 1 żółtko
    • 3 kromki starego brązowego chleba
    • 2 szalotki
    • 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub pinii
    • 1 łyżeczka świeżego posiekanego chilli
    • 1 pęczek świeżej bazylii
    • 80 g moreli suszonych
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos jogurtowo-miętowy:

    • 225 ml jogurtu naturalnego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek świeżej mięty
    • 1 pęczek świeżego koperku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Dodatkowo:

    • 1/2 szkl. oleju ryżowego do smażenia
    • kilka łyżek mąki do obtaczania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty


Morele zalej gorącą wodą, poczekaj aż lekko napęcznieją. Szalotki obierz i posiekaj drobno, podsmaż na oleju, aż się zarumienią. Marchewkę umyj i ugotuj na parze przez ok. 25 min.

Przygotuj sos miętowy: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekanym drobno czosnkiem oraz ziołami, dodaj sól i pieprz.

Gdy marchewka się ugotuje, ostudź ją delikatnie i jeszcze ciepłą obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do dużej miski, dodaj okruchy z chleba, szalotkę, kiełki pszenicy, morele, orzechy, jajko, chilli, posiekaną bazylię i przyprawy do smaku. Masę wymieszaj łyżką po czym zagnieć dłońmi. W wilgotnych dłoniach formuj małe roladki, obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju ryżowym, aż się zarumienią. Podawaj z kawałkiem cytryny do skrapiania i sosem.


Komentarze