Ministrucle z konfiturą figową

Ministrucle z konfiturą figową

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mąki
    • 40 g świeżych drożdży
    • 80 g suszonych fig
    • 200 ml konfitury figowej
    • 200 g masła
    • 85 ml mleka
    • 2 jajka
    • 35 g cukru
    • 1 laska wanilii
    • 1/2 łyżeczki soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozpuść masło i ostudź. Mąkę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Podgrzej mleko i wlej do mąki wraz z rozbełtanymi jajkami i masłem.Rozpuść masło i ostudź. Mąkę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Podgrzej mleko i wlej do mąki wraz z rozbełtanymi jajkami i masłem.

2

Wyrób gładkie ciasto, włóż do miski. Przykryte ściereczką odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.Wyrób gładkie ciasto, włóż do miski. Przykryte ściereczką odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.

3

W tym czasie pokrój suszone figi na drobne kawałki. Z laski wanilii wydobądź nasionka i wymieszaj je z konfiturą figową.

Rozgrzej piekarnik do 190°. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i potnij na prostokąty mniej więcej 8x10 cm. Posmaruj je konfiturą. Wzdłuż jednego brzegu ułóż pokrojone figi. Pozwijaj ciasto w ruloniki, zaczynając od brzegów z suszonymi figami.

Ułóż ruloniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze