Miniszarlotki z miodem gryczanym, orzechami i żurawiną

Miniszarlotki z miodem gryczanym, orzechami i żurawiną

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki krupczatki
    • 100 g masła
    • 2 żółtka
    • 1 jajko
    • 100 g cukru
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 rozbełtane jajko do posmarowania szarlotek

    Nadzienie:

    • 750 g jabłek do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2–3 łyżki miodu gryczanego
    • 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • 50 g suszonej żurawiny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane zimne masło. Zrób wgłębienie w mące i wbij jajko oraz żółtka, a następnie dodaj śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj i szybko wyrób. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj je cienko i powycinaj krążki większe niż wgłębienia w foremce muffinkowej. Wyłóż ciastem otwory w foremce i nałóż do każdego łyżkę nadzienia. Znów rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj krążki zamykające miniszarlotki. Połóż je na nadzienie i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w 180º ok. 25 minut. 

Przygotuj nadzienie: obierz jabłka i pokrój na drobne kawałki. Upraż jabłka w garnku do momentu, aż większość się rozpadnie (ok. 15 min). Dodaj cynamon, miód, orzechy, żurawinę i wszystko wymieszaj.


Komentarze