Minitarta w karmelu z figami i oliwkami

Minitarta w karmelu z figami i oliwkami

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego 
    • 5 fig 
    • 100 g cukru 
    • 40 g masła 
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • 1/2 laski wanilii 
    • 50 ml białego wina 
    • 50 g czarnych oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozłóż na blacie ciasto francuskie i wytnij formą od tarty krążki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Ciasto włóż do form tarty i dociśnij brzegi, Wstaw do podpieczenia w piekarniku na 5 min tak, by spody się wypiekły.
 

2

W tym czasie pokrój figi na ćwiartki, a czarne oliwki na połówki. W rondelku rozgrzej cukier na lekki karmel. Jak tylko zacznie się topić, dodaj masło, wanilię i białe wino. Gotuj karmel powoli, aż całkowicie się rozpuści. Potem odstaw gorący karmel.

3

Wyjmij spody z piekarnika i ułóż na nich dekoracyjnie figi. Pomiędzy owoce powkładaj oliwki. Posyp tarty cynamonem. Łyżką rozlej karmel po owocach. Wstaw ponownie tarty do piekarnika, by owoce się zapiekły. Wystarczy ok. 15 min, a figi i oliwki przesiąkną karmelem. Wyjmij tarty do wystygnięcia i udekoruj przed podaniem listkami mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze