Minitarty z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Minitarty z kalafiorem i suszonymi pomidorami

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 nieduży kalafior
    • 6 suszonych pomidorów z zalewy
    • 125 g zółtego sera gouda
    • 1 duże jajko
    • 1 łyżeczka papryki w płatkach
    • sól

    Kruche ciasto:

    • 100 g zimnego masła
    • 200 g mąki
    • 1 łyżka tymianku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 50 ml zimnej wody

    Dodatkowo:

    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżka mąki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę, tymianek i sól wysyp na stolnicę. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki. Całość posiekaj nożem lekko mieszając, następnie dodaj wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.

2

W czasie kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj farsz. Kalafiora opłucz i podziel na mniejsze różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Pokrój kalafiora na mniejsze kawałki.

3

Suszone pomidory pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na grubej tarce. Pomidory i ser dodaj do kalafiora. Całość posól, dodaj paprykę, jajko i wymieszaj.

4

Po godzinie chłodzenia wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Małe foremki do tart (o średnicy 11 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Tak przygotowane foremki wyłóż rozwałkowanym ciastem. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Wstaw foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190° na 20 minut. Ciasto powinno stać się lekko złote.

5

Do podpieczonych tart nałóż farsz i ponownie wstaw je do piekarnika. Opiekaj je jeszcze przez 10–15 minut.

6

 Podawaj na ciepło.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze