Minitarty z krewetkami i chilli

Minitarty z krewetkami i chilli

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 8 mrożonych krewetek tygrysich
    • 100 g serka mascarpone
    • 4 łyżki śmietany
    • 40 g oliwy z oliwek
    • 1 mała ostra papryczka
    • 1 mała cebula
    • ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Kruche ciasto:

    • 50 g zimnego masła
    • 100 g mąki pszennej
    • 30 ml zimnej wody
    • szczypta soli
    • łyżeczka mąki i masła do przygotowania foremek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

 Na stolnicy połóż masło i przykryj je mąką. Dodaj szczyptę soli. Mąkę z masłem dokładnie posiekaj, po chwili dodaj wodę i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i schowaj na 50 minut do lodówki.

2

Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na 190°C. Foremki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wyklej nim przygotowane foremki. Podziurkuj widelcem ciasto znajdujące się na dnie foremek. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż staną się złociste (ok. 20 minut).

3

Obierz i posiekaj czosnek. Odetnij ogonek od papryczki i rolując ją między dłońmi odciętym końcem do dołu, pozbądź się pestek. Papryczkę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z posiekanym czosnkiem i papryką. Wrzuć na patelnię krewetki i smaż chwilę (ok. 2-3 minuty).

4

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż ją na tej samej patelni, na której smażyły się krewetki.

5

W miseczce zmieszaj serek mascarpone, śmietanę i usmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.

6

Ponownie rozgrzej piekarnik do 180°C. W podpieczonych kruchych spodach ułóż krewetki i zalej je masą serową. Wstaw wypełnione spody w foremkach do nagrzanego piekarnika na 10–15 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze