Minitorcik bezowy z karmelizowanym rabarbarem

Minitorcik bezowy z karmelizowanym rabarbarem

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Bezy:

    • 150 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:

    • 100 g serka mascarpone
    • 100 ml śmietanki kremówki
    • 1 łyżka cukru pudru
    • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

    Karmelizowany rabarbar:

    • 4 czerwone łodygi rabarbaru
    • 30 g cukru pudru
    • 30 g brązowego cukru
    • 1 łyżka masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając stopniowo przesiany cukier puder. Kiedy masa stanie się sztywna i połyskliwa, dodaj sok z cytryny. Zakończ miksowanie. Dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wymieszaj masę szpatułką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż pianę na trzy okręgi (ok. 18 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120° na termoobiegu na 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu zostaw bezy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 

2

Rabarbar umyj i odetnij końcówki. Pokrój na 4 cm kawałki. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp cukier puder i cukier brązowy. Wrzuć kawałki rabarbaru. Dopóki rabarbar nie puści soku, możesz mieszać go łyżką, potem poruszając tylko energicznie patelnią poczekaj, aż sok zredukuje się do minimum. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści i zdejmij rabarbar z ognia. Rabarbar i bezy najlepiej przygotuj na dzień przed podaniem deseru.

3

Tuż przed podaniem utrzyj serek mascarpone ze skórką pomarańczową i wymieszaj z ubitą z cukrem pudrem śmietanką. Bezy przełóż kremem i zimnym rabarbarem. Podaj zaraz po przygotowaniu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy