Mintaj z owocami

Mintaj z owocami

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 75 dag filetów z mintaja
    • duża cebula
    • 2 winne jabłka
    • 10 dag suszonych śliwek
    • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki rodzynek
    • pół łyżeczki mielonego cynamonu
    • 4-5 goździków
    • pół szklanki białego wina
    • łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki oleju
    • łyżka mąki
    • łyżka masła
    • sól
    • pieprz
    • szczypta cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Umyte śliwki zalać przegotowaną wodą tak, aby je przykryła, zagotować i wydrylować. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć oprószone mąką filety z mintaja, przełożyć je do rondla, obłożyć cienkimi platerkami jabłek, cebulą, pokrojonymi w paseczki śliwkami i kawałeczkami masła, posypać cynamonem, dodać goździki i sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość zalać winem i wywarem ze śliwek, potrząsnąć rondlem, przykryć i dusić ok. 20 min; pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Posypać orzechami.


Komentarze