Miodowa pierś indyka z wiśniami

Miodowa pierś indyka z wiśniami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 dag fileta indyka
    • 2 szalotki
    • świeży imbir ok. 3 cm
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła
    • 10 dag wiśni (mrożonych lub świeżych)
    • 2/3 szklanki śmietany
    • 1 łyżeczka mąki
    • 4 łyżki płatków owsianych i 4 łyżki posiekanych orzechów
    • 1 łyżeczka miodu
    • sok z 1 cytryny
    • tymianek
    • sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety indyka umyć i pokroić na 4 plastry. Lekko je rozbij, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem oraz solą. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Olej mocno rozgrzej, usmaż mięso na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple, aby nie wystygły i nie stwardniały.

Szalotki i imbir obierz, posiekaj i usmaż na tłuszczu pozostałym z mięsa. Dodaj wiśnie i mieszając smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej śmietanę rozmąconą z mąką i mocno podgrzej. Mieszaj, by nie powstały grudki.

Wiśnie z sosem przełóż do brytfanki. Ułóż na wierzchu mięso i posmaruj je miodem. Posyp płatkami i orzechami. Obłóż kawałkami masła. Zapiekaj 5 minut w temp. 180 stopni. Całość posyp tymiankiem. Smacznego!


Komentarze