Miodownik

Miodownik

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 kg mąki pszennej
    • 1 kostka masła
    • 4 jaja
    • 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    • mały słoik miodu sztucznego
    • 1 cukier waniliowy

    Krem:

    • 1 kostka masła
    • 1 litr mleka
    • 8 łyżek kaszy manny
    • kilka kropel olejku arakowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: posiekać masło z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto w kulę, podzielić na 3 równe części. Każdą część schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny. Każdą częścią ciasta wylepić dużą blachę tak, by powstały trzy blachy ciasta. Warstwa ciasta powinna być cienka – około 0,5 cm.
Każdą warstwę piec na ciemnozłoty kolor około 15 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Ciasto pozostawić do ostudzenia i w międzyczasie przygotować krem.

Krem: ugotować kaszę mannę na mleku. Po wystudzeniu połączyć pół szklanki cukru z kostką masła. Dodać kilka kropli olejku arakowego.
Tak powstałą masą przełożyć placki wypieczonego ciasta, a następnie obciążyć (przycisnąć czymś, np. dużą deską) ciasto na dłuższy czas (najlepiej na całą noc) i pozostawić go w lodówce. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.


Komentarze