Miodownik świąteczny

Miodownik świąteczny

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 ml miodu płynnego
    • 250 ml wody
    • 100 g cukru
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
    • 250 g margaryny
    • 5 jajek
    • 100 g zmielonych orzechów
    • 3 i ½ szklanki mąki
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 50 g margaryny do wysmarowania formy
    • 2 łyżki bułki tartej
    • orzechy włoskie do posypania polewy

    Masa:

    • ½ litra mleka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżeczki cukru waniliowego
    • 250 g masła
    • 4 łyżki cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na małym ogniu podgrzej miód. Zagotuj wodę i dodaj do miodu. Mieszaj, dodając stopniowo cukier. Dodaj przyprawę do piernika i margarynę. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.  Następnie wsyp orzechy. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do wystudzonej masy. Wsyp mąkę i sodę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej 1/3 ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 - 25 min. Później upiecz kolejną porcję i potem następną, tak aby otrzymać 3 placki.

Przygotuj masę: mleko zagotuj z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym, a następnie cały czas mieszając, dodaj cukier puder z masłem. Gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

Przygotowaną masą przekładaj placki i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec polecamy posypać ciasto rozdrobnionymi orzechami. Odstaw miodownik na 2 godz. w chłodne miejsce, aby masa stężała. Smacznego!


Komentarze