Miodowy kurczak na herbacie

Miodowy kurczak na herbacie

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 8 udek z kurczaka
    • 1 trawa cytrynowa
    • 2 łyżki liści zielonej herbaty
    • limonki (cytryny)
    • 2 łyżki miodu ryż jaśminowy (ewentualnie jakiś zwykły)
    • 2 marchewki
    • ząbek czosnku
    • 2 ogórki zielone
    • papryczka chilli
    • łyżka octy ryżowego
    • oliwa z oliwek
    • sos sojowy
    • cebulka dymka
    • 2 łyżeczki bazowego cukru
    • sól
    • pieprz
    • tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zalewamy liście zielonej herbaty połową szklanki gorącej wody, dodajemy miód, kawałki trawy cytrynowej, pokrojoną w plasterki limonkę, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy (najlepiej na całą noc) do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości (aż mięso będzie odchodzić od kości). Pamiętajmy, aby przykryć przykrywką.

Obieramy ogórki; jeśli mają duże nasiona, to należy je usunąć. Tak przygotowanego ogórka kroimy w ukośne plasterki, a następnie zalewamy sosem.

Sos: łyżeczka octu ryżowego, 2-3 łyżeczki sosu sojowego, papryczki chilli pokrojone w malutkie kawałki, 6 łyżek oliwy, cukier brązowy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Obieramy marchewkę, kroimy w plasterki (ok. 2 mm) i dusimy na maśle pod przykryciem około pół godziny.

Pięć minut przed końcem dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i sól do smaku.

Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, a następnie dodajemy marchewkę. Na talerzu podajemy kurczaka, ryż z marchewką i polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia. Jako dodatek – pikantnego ogórka.


Komentarze