Młoda kapustka z koperkiem

Młoda kapustka z koperkiem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 główka młodej kapusty
    • 1 pęczek koperku
    • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    • sok z ¼ cytryny
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • mała garść majeranku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć kapustę i dolej pół szklanki wody. Dodaj majeranek, sól i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem przez ok. 45 min, często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj posiekany koperek i sok z cytryny. Zdejmij z ognia i lekko wystudź. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do kapusty, a następnie zagotuj. Ponownie zdejmij z ognia i dodaj lekko posoloną wcześniej śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem żytnim, młodymi ziemniakami lub jako dodatek do dań mięsnych.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze