Młoda włoska kapusta w sosie czosnkowym

Młoda włoska kapusta w sosie czosnkowym

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 główka włoskiej kapusty
    • 1 główka czosnku (najlepiej młodego)
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 250 ml bulionu jarzynowego
    • 1 gałązka tymianku
    • 100 ml słodkiej śmietanki (18 proc.)
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kapustę dzielimy na ćwiartki, zdejmując wierzchnie, zwiędłe liście. Gotujemy na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE  do miękkości.

2

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy całe ząbki czosnku bez łupek, lekko rumienimy, wsypujemy mąkę, mieszając robimy rumianą zasmażkę.

3

Wlewamy stopniowo bulion, mieszając, by rozprowadzić dokładnie mąkę, dodajemy listki tymianku, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.

4

Miksujemy, dodajemy śmietankę, zagotowujemy, doprawiamy sos solą i pieprzem, podajemy z kapustą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze