Młode ziemniaczki pieczone z kremem balsamicznym

Młode ziemniaczki pieczone z kremem balsamicznym

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g młodych ziemniaków 
    • 1 cebula 
    • 2 gałązki rozmarynu 
    • 40 ml oliwy 
    • 30 g octu balsamicznego krem 
    • 100 g gorgonzoli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki. Obierz cebulkę i pokrój w piórka. W miejsce wymieszaj ziemniaki z cebulką, listkami rozmarynu i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec wlej ocet balsamiczny i całość wymieszaj. 

Naczynie żaroodpornego wyłóż papierem do pieczenia i na nim rozłóż zamarynowane ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do temp. 180–190˚C i wstaw formę do pieczenia na ok. 40 minut. Warto mieszać co jakiś czas ziemniaki, aby równomiernie się zrumieniły. Pod koniec pieczenia, czyli na ostatnie 5 minut, na ziemniaki poukładaj kawałki sera gorgonzola. Wstaw ponownie do zapieczenia. Podawaj natychmiast jeszcze bardzo gorące.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze