Młode ziemniaczki z masłem szałwiowym

Młode ziemniaczki z masłem szałwiowym

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 młodych ziemniaków
    • 70 g masła
    • 3 gałązki szałwii
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej
    • 50 g czarnych oliwek
    • 100 g sera owczego
    • 50 g pomidorków koktajlowych
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Młode ziemniaki dokładnie umyj i odsącz. Następnie wstaw do ugotowania w skórkach z solą morską. Gotuj ok. 30 minut do miękkości, ale uważaj, by nie rozgotować. Gotowe ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj w misce miękkie masło. Listki szałwii i oliwki drobno pokrój lub nawet posiekaj, następnie dodaj do masła. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj musztardę ziarnistą i wymieszaj.

Osobno w misce pokrusz owczy ser i dodaj do niego pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Wymieszaj delikatnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki dla smaku i aromatu.

Ziemniaki przekrój na krzyż i ściśnij, aby otworzyć bulwę. Dodaj do środka po 1 łyżeczce masła. Z folii aluminiowej przygotuj kwadraty ok. 10x10 cm i przełóż na nie ziemniaki. Na wierzch nałóż trochę sera owczego i zawiń folię.

Rozpal grill i jak tylko żar się ustabilizuje, poukładaj na ruszcie ziemniaki. Piecz ok. 20–30 minut, aby ser się zapiekł, a masło wsiąknęło  w miąższ. Podawaj od razu, jeszcze gdy ziemniaki są bardzo gorące. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze