Młode ziemniaczki zapiekane z lekkim sosem z sera twarogowego

Młode ziemniaczki zapiekane z lekkim sosem z sera twarogowego

  • 00:55
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg młodych ziemniaków 
    • 200 g sera twarogowego 
    • 200 ml śmietanki 30% 
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • 2 szczypty gałki muszkatołowej 
    • 1/4 pora (część zielona) 
    • 2 gruszki 
    • 1 ząbek czosnku 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki. Pora umyj i pokrój w słupki. Gruszki obierz ze skórki i przekrój na pół wzdłuż, a potem na plasterki. Przygotuj naczynie żaroodporne. Układaj na przemian ziemniaki, por i gruszki. 

W rondelku zagotuj śmietankę, dopraw gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem. Czosnek obierz i zgnieć ząbek do śmietany. Śmietanka powinna być dobrze doprawiona. 

Polej dipem ziemniaki i gruszki. Na wierzch rozkrusz twaróg i posyp nim równomiernie danie. Piekarnik nagrzej do temp. 160˚C i wstaw zapiekankę. Powinna się piec ok. 40 minut. Zrumienione ziemniaki wyjmij z piekarnika i od razu podawaj. Do dekoracji użyj natki pietruszki.


Komentarze