Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami na święta

Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami na święta

  • 06:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g suszonych śliwek
    • 200 g migdałów
    • 400 g rodzynek
    • 250 g piernika (tylko ciemnego)
    • 3 duże łyżki cukru
    • 150 g orzechów laskowych
    • 3 duże łyżki cukru
    • 2-3 litry wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piernik zamoczyć na 5 godzin w 2- 3 litrach wody aż się dobrze rozmoczy. Migdały sparzyć (włożyć do wrzątku na 5 minut) i obrać ze skórek. Migdały, orzechy i śliwki drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować około 30 minut. Przy 2 litrach wody moczka będzie bardzo gęsta. Moczka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Komentarze

  • 2016-11-24 Monika ze Smacznej Strony

    Przepisy na moczkę mogą różnić się dodatkami. Najlepsze w gotowaniu jest to, że każdy z nas może mieć inny pomysł na tę samą potrawę, a i tak wypadnie ona smakowicie :) Twoja propozycja przygotowania moczki z pewnością też jest pyszna :)

  • 2016-11-24 Agata

    Moczke nie robi się na wodzie tylko na kompocie truskawkowym i agrestowym. A ten przepis to jakiś ubogi bo ja daje inne bakalie i wiecej, dodaje czekoladę i cytryny. Ciekawa jestem z skąd ten przepis