Mostek wołowy pieczony na grillu z sosem cytrynowym i grillowanym awokado

Mostek wołowy pieczony na grillu z sosem cytrynowym i grillowanym awokado

  • 01:15
  • 6 porcji
  • 6500 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • mostek wołowy, przynajmniej 2-3 kg
    • skóra ze słoniną z wieprzowego boczku
    • po paczce mielonego kuminu, kolendry, wędzonej papryki, czosnku granulowanego, suszonej cebuli, chili, cukier brązowy muscovado
    • sól i pieprz
    • 500 ml jogurtu greckiego
    • kilka cytryn
    • kilka awokado
    • natka pietruszki i szczypiorek
    • oliwa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Zupełnie niedocenianymi kawałkami wołowiny są takie części jak mostek, który jest twardym mięsem. Trzeba jednak wiedzieć jak się z nim obejść, żeby oddało cały swój potencjał. Ta technika nazywa się z angielska Low&Slow, co oznacza długie pieczenie w niskiej temperaturze. Taki mostek po całej nocy powolnego pieczenia robi się cudownie delikatny. Można go jeść z sosem i grillowanym awokado lub w kanapce.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żeby prawidłowo upiec taki mostek, trzeba posiadać najlepiej grill ceramiczny. Można też zrobić to mięso w piekarniku. Wołowinę natrzyj przyprawami, solą i pieprzem. Możesz dodać trochę oliwy, żeby przyprawy lepiej przylegały. Zostaw mostek najlepiej na 2-3 dni w lodówce. W dzień pieczenia rozgrzej grill na maksymalny ogień i grilluj z każdej strony do osiągnięcia przyrumienienia i zamknięcia porów. Odstaw na bok. Pozwól grillowi trochę się wypalić. Zamknij dopływ powietrza i dorzuć kilka grubych kawałków węgla drzewnego. Mięso przykryj skórą z boczku i owiń w 6 warstw grubej folii aluminiowej. Na ruszcie połóż jakieś naczynie lub blaszkę, żeby ogień nie miał bezpośredniego kontaktu z mięsem. Na tym połóż „zawiniątko” i zamknij grilla na całą noc. Pamiętaj, żeby grill powoli się tlił, a nie mocno palił. Z rana mięso powinno być gotowe i rwać się bez problemów.

Przed podaniem przygotuj sos cytrynowy, który wykonasz, mieszając jogurt grecki ze skórką z jednej cytryny, bardzo drobno posiekaną i sokiem z dwóch cytryn. Dodaj też sól i pieprz. Jako dodatek polecam grillowane awokado. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Ponacinaj wewnątrz w kostkę, nie naruszając skórki. Skrop sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Grilluj kilka minut. Podawaj porcję szarpanej wołowiny w towarzystwie sosu, siekanej pietruszki, szczypiorku i grillowanego awokado.


Komentarze