Moussaka

Moussaka

  • 01:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 mięsa mielonego, najlepiej mielonej jagnięciny 1 bakłażan
    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
    • 60 g sera żółtego
    • 2 żółtka
    • 30 g masła
    • 3 łyżki mąki
    • 1/2 l mleka
    • 150 ml koncentratu pomidorowego
    • 100 ml wina białego wytrawnego do jagnięciny (lub czerwonego do mięsa wieprzowego)
    • 25 g bułki tartej
    • 1 łyżko posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    • 4 łyżki oliwy do naczynia do zapiekania
    • przyprawy: suszone oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm, następnie oprósz solą i pozostaw na ok. 30 min. Gdy puści sok, przepłucz pod wodą i osusz. Na oliwie z oliwek podsmaż bakłażana z obu stron przez ok. 4 min, a następnie odłóż na talerz i przykryj. Ziemniaki umyj i w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie. Następnie je odcedź, obierz ze skórki i pokrój w dość grube plasterki.

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na drugiej patelni, dodaj zmielone mięso i przypraw solą, pieprzem oraz oregano. Całość podsmaż ok. 15 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 8 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Wlej wino i duś kolejne 20 min do momentu aż sos wyparuje. Przypraw ponownie solą i pieprzem, dodaj pietruszkę.

Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło i zamieszaj z mąką na zasmażkę. Wlej mleko i gotuj ok. 5 min stale mieszając, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Żółtka roztrzep, ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj z żółtkami. Masę serową dodaj do zasmażki i całość wymieszaj.

Naczynie do zapiekania o wymiarach 20x20cm wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Układaj w nim na przemian bakłażany, mięso i ziemniaki (zacznij od bakłażanów, środkową warstwą zapiekanki powinny być ziemniaki). Następnie całość zalej masą serową. Bakłażana zapiekaj ok. 1 godz. w temp. 180°. Przed podaniem chwilkę ostudź i pokrój na kawałki.


Komentarze

Podobne przepisy