Mrożona kawa

Mrożona kawa

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 wystudzone espresso 
    • 6 gałek lodów waniliowych 
    • 90 ml zimnego mleka 
    • 6 łyżek bitej śmietany 

     

    Dodatkowo:

     

    • polewa czekoladowa

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Polewę czekoladową rozpuść w ciepłej wodzie. Do butelek, w których zamierzasz podać mrożoną kawę nalej po kilka kropel rozpuszczonej polewy czekoladowej. Przechylając butelkę w różne strony, przemieszczaj krople polewy wewnątrz butelki. Ślad po kroplach polewy utworzy wzór na ściankach butelki i rozpuszczając się powoli w kawie, będzie dodatkowym urozmaiceniem napoju.  

Do przygotowanych butelek włóż lody, najlepiej robić to łyżeczką od kawy. Lody zalej espresso, następnie dodaj mleko. Nie mieszaj. Bitą śmietanę przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch mrożonej kawy. Tak przygotowana kawa najlepiej smakuje pita przez grubą słomkę. Można ją przygotować również w tradycyjnych szklankach do caffe latte.


Komentarze