Muffinki flamingi

Muffinki flamingi

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g masła w temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 400 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 200 ml maślanki
    • różowy barwnik spożywczy

    Na krem:

    • 300 g mascarpone
    • 120 g cukru pudru
    • 70 g musu truskawkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Różowe w środku, różowe na zewnątrz. I na duszy też od razu robi się różowo! Do tego niesamowicie wilgotne, delikatne i całkiem proste w przygotowaniu!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło ucieramy z cukrem, aż będzie jasne i lekkie. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż poprzednie połączy się z pozostałymi składnikami.

Dodajemy ekstrakt waniliowy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do pozostałych składników.

Na koniec dodajemy maślankę, a gdy składniki się dobrze wymieszają, dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego, aż uzyskamy jasnoróżowy kolor ciasta.

Ciasto nakładamy do formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W międzyczasie mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego sera dodajemy mus truskawkowy i miksujemy, aż składniki się połączą.

Gdy muffiny będą zimne, smarujemy ich wierzch różowym kremem. Na czubku zatkamy dla dekoracji papierowego flaminga.


Komentarze