Muffinki jabłkowe z cynamonem

Muffinki jabłkowe z cynamonem

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jabłka
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki mleka lub maślanki
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji waniliowej
    • 1 łyżka cynamonu w proszku
    • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego lub muscavado)
    • 1,5 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • rodzynki (opcjonalnie)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy utarte jabłka, dodajemy jajko, mieszając wlewamy olej i mleko (lub maślankę), dodajemy przyprawy (ekstrakt waniliowy i cynamon), cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilę mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli ktoś lubi, można dodać garść wcześniej sparzonych i odsączonych rodzynek. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min.


Komentarze

  • 2015-01-23 Ania Waleriańczyk

    niestety przepis jest niedostatecznie udany za dużo jabłek jak na taką ilość mąki, muffinki są po upieczeniu mokre. proponuje zmienjszyć liczbę jabłkek lub wybrać te o małej zawartości soku, odsączyć sok albo zmniejszyć temp. i przedłużyć czas pieczenie tak aby ciasto lekko wyschło