Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szklanka borówek
    • 1 jajko
    • ½ szklanki mleka (120 ml)
    • 50 g roztopionego masła (¼ kostki)
    • 12 łyżek brązowego cukru
    • 40 g cukru
    • 1 i 1/4 kubka mąki (150 g)
    • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
    • płatki migdałów
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Składniki podziel na suche i mokre. 

W jednej misce dokładnie wymieszaj mokre składniki: 1 jajko (ubite wcześniej), 1/2 szklanki mleka oraz 1/4 roztopionej kostki masła. 

Do drugiego naczynia przesiej 150 g mąki, dodaj 12 łyżek brązowego cukru, 40 g cukru białego, 1,5 łyżki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. 

Następnie wlej do miski z suchymi składnikami mokre składniki i wymieszaj (nie na gładką masę). Przełóż łyżeczką masę do natłuszczonej formy do ciasteczek lub papilotek tak, aby wypełnić każdą z nich do dwóch trzecich wysokości. 

Borówki umyj, osusz i włóż w muffiny. Posyp babeczki płatkami migdałów. Całość piecz w temp. 200° C przez ok. 30 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.


Komentarze