Muffinki z gorzką czekoladą i owocami sezonowymi

Muffinki z gorzką czekoladą i owocami sezonowymi

  • 00:50
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 czekolada Tesco Finest Swiss 72% Dark Chocolate
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. maślanki
    • 140 g mąki pszennej
    • 150 g cukru trzcinowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 100 g malin

    Dodatkowo:

    • 250 g mascarpone
    • 250 g śmietanki kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • świeże owoce - czerwone porzeczki, maliny
    • 50 g czekolady Tesco Finest Swiss 72% Dark Chocolate
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Proste, szybkie i bezproblemowe – takie są właśnie te muffinki! Ale to chyba w nich nie jest najważniejsze – są pyszne, mięciutkie, czekoladowe i cudownie wilgotne od malin! W przepisie możecie użyć świeżych owoców sezonowych, ale mrożone też się nadadzą :)

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Do dekorowania muffinek kremem warto użyć tylek z ciekawym wzorem – one nadają całości elegancki kształt i bardziej profesjonalny wygląd.
  • Do przyozdobienia muffinek wykorzystaliśmy czekoladę – cienkie wiórki uzyskaliśmy ścierając tabliczkę czekolady przy pomocy noża.
  • Przy dekoracji wszelkich ciast, babeczek i innych ciasteczek zawsze najlepiej sprawdzają się świeże owoce – my skorzystaliśmy z czerwonych porzeczek i malin.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Maliny i czerwone porzeczki umyj.

2

W małym rondelku rozpuść tabliczkę czekolady i masło, następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj całość. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin – zostaw 12 sztuk do dekoracji.

3

Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i nałóż do nich dobrze wymieszane ciasto – na 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch połóż po jednej malinie na każdą muffinkę oraz posyp kawałkami czekolady. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 17 minut.

4

Upieczone muffinki wystudź na kratce, a następnie udekoruj kremem. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieść w pojemniku blendera i zmiksuj całość do uzyskania gęstego kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką (tylką) i nakładaj go na muffinki.

5

Na tak przygotowane muffinki połóż świeże owoce i wiórki czekolady.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2016-09-29 Monika ze Smacznej Strony

    Uwielbiamy słodkości, a po komentarzach, które zostawiliście pod przepisem naszych blogerów, wnioskujemy, że Wy też przepadacie za nimi. Muffinki zostały zjedzone do ostatniego okruszka :) Czas wyłonić zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu #PiękniePodane. Z osobami, które nagrodzimy skontaktujemy się mailowo. Wypatrujcie wiadomości od Smacznej Strony Tesco. A jeżeli wciąż chcecie Pięknie Podawać z nami dania, sprawdźcie, co tym razem przygotowała blogerka Dorota Indycka – Cukiniowe carpaccio .

  • 2016-09-29 Monika ze Smacznej Strony

    Dobrze, że muffiny osłodziły Ci psikusy, jakie zafundowało auto ;)

  • 2016-09-28 aga3103
  • 2016-09-28 Anula Wawrzyniak

    Dziękuję. :) Dziś wracam, już ciut starsza, z obiecaną fotką muffinek. ;) Fotka okazała się historyczna, moje auto, które służyło za stolik, tego dnia rozkraczyło się na dobre. ;) W przeciwieństwie do muffinek, które wyszły boskie, nadziane dżemem malinowym, z malinowym kremem i kropami z ciasta (wydrążyłam je takim specjalnym gadżetem i żal było zmarnować). :) Fotka na szybko, ale równie szybko zjadły nam się muffiny... ;)

    https://uploads.disquscdn.com/...

  • 2016-09-28 Aneta Gwiner

    Te Wasze muffinki są tak pięknie podane że ciężko wymyślić coś innego. Ja osobiście połączyłabym białą czekoladę z ciemną aby powstała tzw zebra. Bita śmietana byłaby delikatnie czerwona o smaku porzeczek. Dodatkowo prócz owoców dodałabym jeszcze startą czekoladę aby bita śmietana była jak straciatella. Na wierzch posypałabym uprażonymi płatkami migdałowymi oraz porzeczki. Muffinki upiekłabym w kształcie serca. Upieczone z miłości. Podane z miłością. Kolorostyka typowo czerwona więc gdzieniegdzie rozsypałabym czerwone serduszka aby deser przepełniała wszechobecna MIŁOŚĆ. Troszkę zielonej mięty dla kontrastu. Wokół kilka okruszków czekolady i płatków migdała. Muffinki postawione pięknym czerwonym talerzu. Niech tymi muffinkami rządzi miłość.

  • 2016-09-28 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Korzenne przyprawy rewelacyjnie pasują do jesiennych smaków, są takie rozgrzewające... Jak Twoje zdjęcia babeczek - mnie bardzo "rozgrzały" apetyt na słodki deser do kawy :)

  • 2016-09-27 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Przepyszna ta Twoja jesienna wersja babeczek :)

  • 2016-09-26 Just a SALAD

    Jako że właśnie nastała jesień, to moja propozycja podania babeczek nawiązuje właśnie do tej pory roku. Na stole z litego drewna królują kolory jesieni. Dekorację stanowią żółte i ciemnozielone liście, kasztany i żołędzie oraz fioletowe śliwki. Na środku biały talerz z brązową obwódką, a na nim babeczki w wersji mini, „na jeden kęs”, upieczone w fioletowych papilotkach. Owocem, który najbardziej kojarzy mi się z jesienią są śliwki, więc to one znajdują się wewnątrz babeczek, a ich malutki plasterek został wykorzystany do dekoracji kremu i stanowi zapowiedź tego, z jakim smakiem będziemy mieli do czynienia. Aby nieco ożywić ten nostalgiczny klimat muffinki ozdobiłam listkami zielonej mięty. https://uploads.disquscdn.com/...

  • 2016-09-26 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Prawdziwa poezja :)

  • 2016-09-25 Dorota Moczurad

    https://uploads.disquscdn.com/...

    W kącie ogrodu ,” w malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem” stoi drewniany stół. Surowe deski blatu przyciemniały od deszczu ukazując rysunek słojów i rzeźbę sęków. Słońce odbija się w zielonym ,przeźroczystym szkle szklaneczek i dzbanka pełnego miętowej herbaty z pływającymi plasterkami cytryny. i listkami mięty i melisy.Na stole porozkładały się rozłożyście duże liście łopianu pełne zerwanych przez dzieci owoców . Maliny, porzeczki, poziomki. Niektóre z nich rozbiegły się po blacie jak kolorowe punkciki poprzetykane rozsypanymi , równie kolorowymi słomkami do napoju. Mały porcelanowy wazonik z bukietem polnych kwiatów stanął między talerzykami białego kawowego serwisu a salaterką pełną bitej śmietany , na wierzchu której rozsypano kandyzowane fiołki i cieniutkie wiórki pomarańczowej skórki. Jeszcze tylko chwilka i czekoladowe muffinki , lekko ciepłe, trafiają na dużym deserowym talerzu , na środku którego stoi malutka miseczka z utartą gorzką czekoladą, na ogrodowy stół. Przy talerzykach leżą zielone lniane serwetki ze starodawną mereżką , zrolowane i przewiązane długimi źdźbłami traw z zatkniętym jednym kwiatkiem , przy każdym nakryciu innym.