Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g czekolady 
    • 150 g masła 
    • 2 duże jajka 
    • 170 ml mleka 
    • 30 g kakao 
    • 300 g mąki 
    • 190 g cukru brązowego 
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 1/2 łyżeczki sody 
    • 1 łyżka cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik nagrzej do 190°. Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj czekoladę.

2

Zmiksuj mleko z jajkami. Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj do mąki cukier.
 

3

Do suchych składników dodaj mleko z jajkami i masło. Lekko zamieszaj miotełką i od razu dodaj czekoladę. Ciasto nie powinno być zbyt dokładnie wymieszane.
 

4

Do wyłożonej papilotkami formy na muffiny wyłóż łyżką do lodów porcje ciasta. Łyżkę wcześniej posmaruj olejem – ułatwi to nakładanie. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i ostudź na kratce.
 


Komentarze

  • 2014-11-12 MIKI

    BARDZO DOBRY ,ALE MOZE BYC LEPSZY