Muffiny rabarbarowe

Muffiny rabarbarowe

  • 00:50
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g rabarbaru
    • 120 g rozpuszczonego masła
    • 2 jajka
    • 2 łyżki śmietany
    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki cynamonu

    Kruszonka:

    • 100 g zimnego masła
    • 100 g cukru
    • 150 g mąki pszennej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rabarbar umyj i pokrój na centymetrowe kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W osobnej misce wymieszaj roztopione masło z jajkami i śmietaną. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką. W trakcie mieszania dodaj rabarbar. Wyłóż porcje ciasta do blaszki wyłożonej papilotkami.  

Składniki na kruszonkę włóż do miseczki i szybko rozetrzyj czubkami palców. Wysyp kruszonkę na przygotowane do pieczenia muffiny. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut.


Komentarze