Muffiny z czekoladowym motylem

Muffiny z czekoladowym motylem

  • 01:10
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Muffiny:

    • 200 g białej czekolady
    • 375 ml mleka
    • 160 g masła
    • 2 jajka
    • 375 g mąki pszennej
    • 125 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

    Motyle:

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 50 g białej czekolady
    • 20 ml śmietanki 30%
    • 50 g wiórków kokosowych
    • papier do pieczenia
    • mocny woreczek śniadaniowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Posiekaj 100 g białej czekolady i wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami ciasta. Masło rozpuść, a jajka rozbełtaj z mlekiem. Wlej płyn do suchych składników i wymieszaj łopatką. Mieszaj tylko do połączenia składników.

2

Nałóż porcje ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 25–30 minut.

3

Na kartce papieru narysuj kształt skrzydeł motyla, prawego i lewego oddzielnie. Gorzką czekoladę połam i wraz ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną czekoladę przełóż do woreczka śniadaniowego i zawiąż.

4

Na szablon nałóż papier do pieczenia. Obetnij końcówkę woreczka z czekoladą i stopniowo wyciskając masę na papier narysuj 16 par skrzydeł. Odłóż papier z czekoladowymi rysunkami w chłodne miejsce do stężenia.

5

Papier do pieczenia złóż w harmonijkę szerokości mniej więcej przygotowanych skrzydeł motyli. Ułóż stwardniałe skrzydełka na rozłożonej harmonijce i zalej miejsca, w których się łączą połówki płynną czekoladą. Ponownie odstaw do wystygnięcia.

Rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA białą czekoladę i polej nią wystudzone muffiny. Posyp wiórkami kokosowymi. Do lepkiej jeszcze białej czekolady przyklej motyle.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze