Muffiny z orzechami

Muffiny z orzechami

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g orzechów laskowych 
    • 125 ml maślanki 
    • 30 ml roztopionego masła 
    • 1 jajko 
    • 130 g mąki pszennej 
    • 100 g cukru 
    • 1/2 łyżeczki sody 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do 180°. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Posiekaj niezbyt drobno orzechy. Wymieszaj posiekane orzechy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę wymieszaj z roztopionym masłem i jajkiem. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie szpatułką. Ciasto powinno mieć nieco grudkowatą konsystencję. Łyżką do lodów nałóż porcje ciasta do wyłożonej papilotkami formy. Włóż muffiny do nagrzanego piekarnika na 25 minut.


Komentarze