Mumie (filet kurczaka w cieście francuskim)

Mumie (filet kurczaka w cieście francuskim)

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • rolka ciasta francuskiego
    • filety kurczaka
    • pieczarki
    • jajko
    • zioła prowansalskie, inne przyprawy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki kroimy dość drobno, przyprawiamy, smażymy, dusimy. Filety kurczaka kroimy tak, aby powstały 2 cieńsze płaty; przyprawiamy ziołami prowansalskimi; podsmażamy na patelni grillowej; pozostawiamy do wystygnięcia. Na kwałku ciasta francuskiego (wielkość kawałka powinna być taka, aby owinąć nim mięso) układamy: filet – pieczarki – filet. Boki ciasta nacinamy co 1 cm i zaplatamy z nich warkocz na wierzchu fileta. Tak zapakowane filety smarujemy roztrzepanym jajkiem i zapiekamy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze ok. 220°C.


Komentarze