Mus czekoladowy z chilli

Mus czekoladowy z chilli

  • 00:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 3 jajka
    • 2 łyżki whisky
    • 1/2 chilli
    • 250 ml śmietanki 
    • 9 szt. physalis (miechunka) 
    • 20 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Papryczkę chilli pokrój w cienkie paseczki. Odłóż kilka z nich do musu. Z reszty przygotuj dekorację. Na papierze pergaminowym rozłóż każdą papryczkę osobno i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 100° bez termoobiegu do czasu, aż papryczki wyschną. Może to trwać od o 40 minut do godziny. Czekoladę połam do miski. Podgrzej w rondlu wodę. Na parze rozpuść czekoladę. Mieszaj często, aby czekolada równo się ogrzewała. W tym czasie ubij śmietanę na sztywną pianę.

Do szklanej miski wybij 2 jajka i jedno żółtko. Rozmieszaj z alkoholem i posiekanym plasterkiem papryczki chilli. Wlej rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj. Masa powinna zgęstnieć. Wymieszaj z bitą śmietaną. Mus przełóż do porcjowanych szklanek i odstaw do schłodzenia na ok. 6 godzin. Gotowy mus dekoruj paskami chilli. Do każdej szklanki zaczep wywiniętą miechunkę, obsypaną cukrem pudrem.


Komentarze