Mus czekoladowy z mandarynkami

Mus czekoladowy z mandarynkami

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 4 łyżki cukru
    • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
    • 4 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 2 łyżki wody
    • 6 mandarynek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka, sparz i oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Rozpuść w rondelku czekoladę na wolnym ogniu, wlej mleko i żelatynę rozpuszczoną 2 łyżkach gorącej wody. Gorąca masę czekoladową powoli wlewaj do utartych żółtek, stale mieszając.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ostudzonej masy jajeczno-czekoladowej, ostrożnie wymieszaj.

Dno pucharków wyłóż cząstkami mandarynek. Rozlej mus do wcześniej schłodzonych zimną wodą i osuszonych pucharków. Wstaw na 5 godz. do lodówki. Zamiast mleka do czekolady możesz dodać sok z 1 mandarynki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze