Mus czekoladowy z wiśniami

Mus czekoladowy z wiśniami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 434 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g wiśni
    • 3 łyżki wody
    • 1 płatek żelatyny spożywczej
    • 150 g gorzkiej, ciemnej czekolady o jak największej zawartości kakao 
    • 250 g śmietanki kremówki
    • 2 łyżki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ


 

1

Żelatynę zalewamy wodą i czekamy, aż się rozpuści.

2

Pokruszoną czekoladę przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietankę, kładziemy miskę nad garnkiem z wrzątkiem i cały czas mieszając podgrzewamy, aż czekolada i cukier się rozpuszczą, tworząc jednolitą masę.

3

Dodajemy żelatynę, zdejmujemy miskę z ognia, mieszamy dokładnie.

4

Gdy masa nieco przestygnie, dodajemy wydrylowane wiśnie.

5

Przelewamy mus do pucharków, studzimy i chłodzimy przez minimum godzinę w lodówce, podajemy.


Komentarze