Mus do grzanek z pieczonej papryki

Mus do grzanek z pieczonej papryki

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółtka
    • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 g serka ricotta
    • 100 g serka mascarpone
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 30 ml oliwy
    • bagietka lub inne pszenne pieczywo (12 kromek)
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temp 200°C. Umyj papryki i przełóż do formy nadającej się do pieczenia. Polej lekko oliwą i piecz przez ok. 15 min, aż papryki całe napęcznieją. W tym czasie pokrój bagietkę na kromki i rozłóż, aby też polać je lekko oliwą. Wstaw do zrumienienia obok papryk. Obierz czosnek i ząbkiem natrzyj każdą z grzanek z jednej strony. Następnie kromki pokrój wzdłuż na długie paski.

Miękkie papryki wyjmij z piekarnika, przelej zimną wodą, aby lekko je schłodzić i łatwiej zdjąć z nich skórkę. Pokrój papryki w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dopraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodaj ostrą paprykę. Następnie dodaj serki i wymieszaj razem. Obierz listki tymianku z gałązek i pokrój drobno wraz z natką pietruszki. Mus z papryki przełóż do miseczki i obłóż dookoła pokrojonymi grzankami.


Komentarze

  • 2015-02-23 Kasia ze Smacznej Strony

    Można zblendować mus według uznania.

  • 2015-02-20 magdalena

    Czy mus nie zakłada gładkiej konsystencji? Ja na koniec wszystko bym zblendowała.