Mus ogórkowy z zielonym groszkiem

Mus ogórkowy z zielonym groszkiem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 ogórki gruntowe
    • 200 g groszku zielonego
    • 70 ml śmietany kremówki
    • 500 ml wody
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórki umyj (nie obieraj ze skórki). Zetrzyj je na tarce i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 8-10 min. Mrożony lub świeży groszek gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min, aż będzie miękki (mrożony groszek będzie się gotował trochę dłużej). Odcedź.

Wywar z ogórków lekko ostudź, wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy, dodaj śmietanę i odcedzony groszek. Przypraw do smaku. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Przed podaniem możesz udekorować zupę kuleczkami groszku i plasterkami ogórka. Do każdego talerza dodaj 1 łyżeczkę śmietany.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze