Mus z bakłażanów

Mus z bakłażanów

  • 00:15
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg bakłażanów
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 pokrojona cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki posiekanej pietruszki
    • 100 ml oliwy
    • 8 czarnych oliwek
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bakłażany piecz w całości przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°. Gdy skórka zbrązowieje, przekrój je na pół i wydrąż łyżką miąższ. Wydrążony miąższ skrop cytryną, a następnie zmiksuj go z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Przypraw solą oraz pieprzem. Obok podaj czarne oliwki na wykałaczkach. Mus podawaj dobrze schłodzony jako dodatek do krakersów, chleba lub koreczków.


Komentarze