Mus z czekolady przekładany piure z kasztanów

Mus z czekolady przekładany piure z kasztanów

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 g kasztanów 
    • 100 g białej czekolady 
    • 200 g ciemnej czekolady 
    • 2 jajka 
    • 400 ml śmietanki 
    • 50 ml wina białego wytrawnego 
    • 20 ml wiśniówki 
    • 60 g cukru 
    • 20 g masła 
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3–4 min, aby osuszyły się z pary wodnej. 

Wyciągnij kasztany z piekarnika do ostygnięcia. Obierz je z łupin i pokrój na kawałki. W rondelku podgrzej cukier na lekki karmel i dodaj masło. Gdy masło rozpuści się, dolej wino. Poczekaj aż przestanie się burzyć i dopiero wtedy dodaj kasztany. Podgotuj je chwilę, a następnie zmiksuj na piure i odstaw. 

Czekolady połam na kawałki i przełóż do dwóch osobnych misek. Idealnie będzie, jeśli wykorzystasz miski ze stali nierdzewnej lub porcelanowe. Nie wolno używać do topienia czekolady plastiku! Do rozpuszczenia czekolady możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Wstaw miski (jedna miska z białą czekoladą, druga miska z ciemną czekoladą) do mikrofalówki i ustaw program mocnego grzania. Co 10 sekund przerwij program grzania i wymieszaj czekolady, by dobrze się rozpuściły. Inny sposób ich topienia to tradycyjna metoda z wykorzystaniem pary. Wstaw stalowe miski na garnek z gotującą wodą i ogrzewaj powoli, aż do rozpuszczenia czekolady. Uważaj z białą czekoladą! Zbyt wysoka temperatura ścina tłuszcz kakaowy. Jeśli po rozpuszczeniu będzie zbyt gęsta, możesz dolać do niej ok. 2 łyżek oleju roślinnego i intensywnie wymieszać. Odstaw czekolady, aby lekko ostygły.

Ubij śmietankę na puszysty krem. Do dwóch kolejnych misek wbij po 1 jajku i wlej po 1 łyżce wiśniówki. Jajka wymieszaj. Przelej ciemną czekoladę do jednej miski z jajkiem i wymieszaj. To samo zrób z białą czekoladą i drugą miską. Dopraw je cynamonem. Następnie podziel bitą śmietankę na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą ilość dodaj do białej czekolady i delikatnie wymieszaj. Resztę śmietanki wymieszaj z ciemną czekoladą. 

Teraz przelej ciemny mus do szerokiej miski, na wierzch wlej mus z białej czekolady. Następnie łyżką nałóż karmelowe piure z kasztanów. Lekko wymieszaj całość, pozostaw jednak smugi musu z białej czekolady i piure z kasztanów. Wstaw mus do lodówki do zastygnięcia na ok. 6 godz. lub na całą noc. Miskę zakryj folią spożywczą, aby czekolada nie wchłaniała zapachów lodówki. Po wyjęciu zastygnięty mus jest gotowy do zjedzenia.


Komentarze