Mus z krewetek z serkiem mascarpone

Mus z krewetek z serkiem mascarpone

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 krewetek
    • 4 kopiaste łyżki zielonego groszku z puszki (ok. ½ puszki)
    • 2 duże łyżki serka mascarpone
    • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/3 ogórka zielonego
    • 1 łyżeczka masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Krewetki umyj i obierz. Jeżeli są zamrożone, zanurz je na chwilkę we wrzątku i odsącz z wody. Krewetki ułóż na folii do pieczenia, posyp solą i piecz z łyżką masła przez ok. 5 min w temp. 200°.

W tym czasie obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę do czosnku. Pokrój w plastry zielonego ogórka, posiekaj pietruszkę i szczypior.

Wyjmij krewetki z piekarnika, lekko ostudź i zmiksuj z zieleniną, ogórkiem, serkiem mascarpone i groszkiem. Na koniec dodaj wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż do miseczki.

Mus najlepiej smakuje z pumperniklem. Możesz go też serwować z sucharkami lub krakersami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze