Mus z szampana

Mus z szampana

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 żółtka
    • 200 ml szampana
    • 100 g cukru pudru
    • 9 g żelatyny
    • 250 ml kremówki
    • świeże maliny
    • złota posypka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Deser tylko dla dorosłych! Choć szampana jest w nim stosunkowo niewiele, to jego smak jest jednak wyraźnie wyczuwalny. Podany w wysokich kieliszkach prezentuje się niczym wytworny drink. Możecie udekorować go bitą śmietaną, truskawkami, tartą białą czekoladą lub tak jak ja – malinami i złotą posypką. Ale nawet bez dekoracji wygląda przepięknie!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żelatynę zalewamy 50 ml szampana i odstawiamy.

W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem około 5 minut, aż masa stanie się prawie biała i puszysta. Miskę ustawiamy w kąpieli wodnej, dolewamy pozostałego szampana i stale miksując, podgrzewamy, aż masa podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć.

Zestawiamy miskę znad garnka z wodą i odstawiamy na bok, miksując jeszcze przez chwilę.

Do gorącej wody wstawiamy miseczkę z namoczoną żelatyną i czekamy, aż się rozpuści. Do żelatyny dodajemy nieco jajecznej mikstury, mieszamy, a następnie całość łączymy z pozostałą częścią.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Ostrożnie, przy pomocy łyżki dodajemy ją do reszty składników i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Gotową masą napełniamy kieliszki do szampana i wkładamy do lodówki do stężenia.

Desery dekorujemy np. świeżymi malinami i złotą posypką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze