Mus z zielonej herbaty

Mus z zielonej herbaty

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​4 łyżki zielonej herbaty jaśminowej
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 150 ml mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 150 ml sorbetu owocowego
    • listki mięty lub melisy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do małego garnuszka wlej mleko i śmietankę. Dosyp herbatę i cukier. Całość powoli podgrzewaj na małym gazie, cały czas mieszając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.

2

Kiedy śmietana z mlekiem lekko zaczną bulgotać, zamieszaj całość jeszcze raz i zestaw z ognia. Zostaw na kilka minut częściowo przykryte. Następnie odcedź fusy na sitku, a płyn jeszcze raz podgrzej (nie gotuj!).

3

Do gorącego, ale nie wrzącego płynu wsyp żelatynę i dokładnie rozmieszaj.

4

Rozlej mieszaninę do pucharków i ostudź do temperatury pokojowej, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

5

Kiedy deser stężeje, do każdego pucharka dołóż porcję sorbetu i świeże listki mięty lub melisy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze