Musaka

Musaka

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg dużych, nierozpadających się w gotowaniu ziemniaków
    • 3 średnie bakłażany
    • 2 cebule
    • 250 g soi (gotowy farsz sojowy lub ugotowanej, moczonej prze noc)
    • 4 łyżki masła
    • 4 łyżki mąki
    • pół szklanki mleka
    • 2 jaja
    • 1 łyżka soku cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • szklanka tartego sera
    • 2 duże pomidory obrane ze skórek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz, oregano, tymianek
    • tłuszcz do posmarowania formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Bakłażany pokroić na plastry grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka.

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać farsz sojowy lub posiekaną drobno, wcześniej ugotowaną do miękkości i moczoną przez noc soję. Smażyć przez 2–3 minuty. Dodać posiekane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut.

Prostokątną, głęboką formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć warstwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Komentarze

Podobne przepisy