Musaka

Musaka

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    • 1 duży bakłażan
    • 1 czerwona papryka
    • kilka ziemniaków
    • 1 duży przecier pomidorowy w kartoniku
    • 1 duża cebula
    • olej
    • przyprawy: sól, pieprz, mielony cynamon, mielona słodka papryka, czosnek, oregano

    Sos:

    • 1 szkl. mleka
    • 1/2 kubeczka śmietany 18%
    • 1 jajko
    • 5 łyżek sera żółtego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana umyj, pokrój na cienkie plastry ok. 1/2 cm, posól i na pół godziny odłóż, aby puściły sok (w ten sposób unikniesz gorzkiego smaku bakłażana). 

Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 min, aby lekko zmiękły. Po wyjęciu ułóż je w dużym, wysmarowanym cienką warstwą oleju, żaroodpornym naczyniu, aby zajęły całe dno. 

Bakłażany podsmaż na patelni 3 min z każdej strony. Połowę z nich ułóż na ziemniakach. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę (smaż, aż się zeszkli) i dodaj do niej czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz, czosnek i dalej podsmaż. Gdy mięso się usmaży, dodaj przecier pomidorowy. Przypraw cynamonem, czerwoną mieloną papryką, oregano i duś kilka minut. Połowę sosu wylej na ziemniaki i bakłażany, potem ułóż kolejną warstwę ziemniaków oraz bakłażanów i znowu zalej ostatnią porcją sosu. 

Przygotuj sos: wymieszaj trzepaczką mleko, śmietanę, jajko, ser żółty, sól i pieprz. Na wierzch musaki wylej sos. Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200º przez ok. 20 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut zanim będziesz kroić musakę. Bardzo gorąca będzie się rozpadać.


Komentarze

Podobne przepisy