Muszle makaronowe z cukinią pod beszamelem

Muszle makaronowe z cukinią pod beszamelem

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 muszli makaronu conchiglioni Tesco
    • 15 dag boczku wędzonego surowego
    • 3 nieduże cukinie
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek Tesco
    • świeżo mielony pieprz kolorowy
    • szczypta soli
    • 2 szczypty gałki muszkatołowej

    Sos:

    • 50 g zrumienionej mąki
    • 50 g masła
    • 400 ml mleka
    • 4 żółtka
    • 1 natka pietruszki
    • sok z 1/2 cytryny
    • kostka rosołowa Tesco
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz

    Do posypania:

    • 10 dag twardego sera (parmezan, grana padano)
    • listki zielonej pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Conchiglioni Tesco gotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE zgodnie z przepisem na opakowaniu.  

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż. Cukinie pokrój w cieniutkie paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Posól i odstaw na 15 minut, a następnie odlej nadmiar wody. Wsyp do boczku i dodaj czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Całość podduś ok. 10 min na oliwie z oliwek. Farsz cukiniowy wystudź i następnie nakładaj do muszli – 1 łyżka na 1 muszlę.

Piekarnik nagrzej do 200º i w międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. 50 g mąki zrumień na złoto. Do garnka wlej 400 ml mąki, dodaj 4 żółtka, wsyp zrumienioną mąkę, dodaj kostkę rosołową Tesco, 50 g masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystko zagotuj. Następnie dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki.

Nafaszerowane muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej beszamelem. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º. Po wyjęciu posyp serem i listkami świeżej pietruszki.


Komentarze