Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym w sosie beszamelowym

Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym w sosie beszamelowym

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 opakowanie makaronu (duże muszle)

    Farsz:

    • 2 kostki sera białego tłustego
    • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (mielony)
    • 1 duża cebula lub 2 małe
    • 4 łyżki oleju
    • przyprawy: pieprz, sól

    Sos:

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1,5 szklanki mleka (lub mleka i śmietany)
    • gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Farsz: ser mielimy, dodajemy do niego odgotowany szpinak, mocno odciśnięty uprzednio na sicie. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju (ja osobiście mielę cebulkę już zeszkloną razem z serem). Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i solą wg uznania.

Przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuścić masło w rondlu na niewielkim ogniu, dodać do niego mąkę i mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia rondel i powoli wlewać mleko ciągle mieszając, ponownie stawiamy rondel na ogniu i mieszamy zawartość, aby nie powstały grudki. Ma powstać konsystencja gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.

Muszle gotujemy al dente. Napełniamy je farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym masłem. Wszystko zalewamy sosem beszamel i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do ok. 160 stopni. Zapiekamy ok. 30 min. Smacznego!


Komentarze