Muszle z ricottą na pomidorowej pierzynce

Muszle z ricottą na pomidorowej pierzynce

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 30 muszli makaronowych (conchiglioni)
    • 250 g ricotty
    • 1 kulka mozzarelli
    • 1 puszka pomidorów bez skórki
    • 1 ząbek czosnku
    • doniczka świeżej bazylii
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1 czerwona cebula
    • 3-4 łyżki gęstej śmietany
    • 2-3 łyżki natki pietruszki
    • 5 dag sera Pecorino lub parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: pomidory, czosnek, 1/3 doniczki bazylii, oregano, oliwę, sól i pieprz zmiksuj blenderem. Sos wylej do naczynia żaroodpornego.

Ricottę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, śmietanę, pietruszkę i posiekaną 1/2 doniczki bazylii wymieszaj.

Muszle ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE wg instrukcji na opakowaniu. Mozzarellę pokrój w ok. 1-centymetrową kostkę. Muszle nadziewaj 1 łyżeczką farszu i kostka mozzarelli, układaj delikatnie na sosie pomidorowym. Piecz 30 minut w temperaturze 180°. Gotowe muszle posyp tartym serem Pecorino.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze