Muszle z serem i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym

Muszle z serem i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średnia cebula
    • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Tesco
    • 2 łyżki oleju rzepakowego Tesco
    • 500 ml passaty pomidorowej Tesco
    • 1 łyżeczka cukru
    • 24 sztuki makaronu conchiglioni Tesco
    • 100 g szpinaku baby Tesco
    • 100 g sera mascarpone Tesco
    • 250 g sera ricotta Tesco
    • 150 g serka śmietankowego Giorno Tesco
    • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, bazylia , oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron włóż do dużej ilości osolonej wody i gotuj ok. 7 minut. Przełóż na sito i przelej zimną wodą. Makaron będzie twardawy, ale taki być powinien, ponieważ dopiecze się w piekarniku.  

Na 1 łyżce oleju podsmaż ok. 2 min posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj passatę pomidorową, zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Następnie zmiksuj blenderem na gładko i odstaw. 

Na 1 łyżce oleju podsmaż ok. 2 min opłukany szpinak do momentu, aż zwiędnie. W misce wymieszaj trzy rodzaje serków. Dodaj przesmażony szpinak i dopraw całość solą oraz pieprzem czarnym.  

Sos pomidorowy wlej na dno naczynia żaroodpornego o średnicy około 26–28 cm tak, by zmieściły się 24 muszle makaronowe. Każdą muszlę napełnij dużą ilością masy serowo-szpinakowej i ułóż na sosie pomidorowym.  

Wypełnione sosem i muszlami naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180º na ok. 15 minut. Po upieczeniu podaj gorące muszle, po 6 na porcję.


Komentarze