Nachos z sosem

Nachos z sosem

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6–8 gotowych placków tortilli
    • 200 g twarożku
    • 150 ml jogurtu naturalnego
    • 150 ml sosu pomidorowego
    • 1 posiekany pęczek szczypiorku
    • 1 posiekany pęczek bazylii
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do 190°. Oliwę wymieszaj z suchymi przyprawami i delikatnie dopraw solą i pieprzem (nie za dużo, ponieważ placki są już lekko słone). Gotową miksturą posmaruj placki tortilli z jednej strony. Każdy placek podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę potnij na kilka trójkątów.

Ułóż trójkąty pojedynczą warstwą na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika, dosłownie na 3–5 minut. Uważaj, cienkie płaty ciasta pieką się bardzo szybko i łatwo mogą się przypalić. Upieczone nachos wystudź na metalowej kratce, w ten sposób zachowają swoją chrupkość.

Twarożek wymieszaj z jogurtem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Do sosu pomidorowego dodaj ocet balsamiczny i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.

Nachos podawaj z razem z dipami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze