Nachos zapiekane z serem

Nachos zapiekane z serem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
    • 1 avocado
    • 2 pomidory
    • 1 zielony ogórek
    • 1 żółta papryka
    • kilka czarnych oliwek
    • ½ ząbka czosnku
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie nachos
    • 150 g sera gouda
    • 1 kubek kwaśnej śmietany
    • 4 łyżki oleju z pestek winogron
    • ½ cytryny
    • 2 łyżki sambal olelek
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 5 kropel sosu tabasco
    • przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, listki bazylii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj i potnij na drobne kawałki. Do mięsa dodaj sól, pieprz, zmielony kminek, odrobinę octu balsamicznego, odrobinę sambal olelek, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pocięte listki bazylii. Tak przygotowane mięso marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez 2 godz.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki, wypestkuj i potnij w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej pestki i również potnij w drobną kostkę, a ogórka umyj i potnij w drobne słupki.

Przygotuj guacamole: avocado umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Obierz skórkę i dwie połówki avocado rozgnieć widelcem. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku (mały lub połowę większego) oraz cebulę i pomidora, a następnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj kilka kropel sosu tabasco i sok z wyciśniętej cytryny. Tak przygotowane guacamole wstaw do lodówki.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na silnym ogniu zmacerowane mięso z kurczaka. Podczas smażenia mieszaj mięso, aby nie zaczęło puszczać soku, a jedynie usmażyło się na złotobrązowy kolor.

W małej formie do zapiekania lub na talerzu, który można spokojnie wstawiać do piekarnika i piec, włóż nachosy mieszając je z kawałkami usmażonego kurczaka, a następnie posyp utartym serem gouda. Zapiekaj przez ok. 15 min.

Zapieczone nachosy posyp pociętymi wcześniej: ogórkiem, pomidorem i papryką. Dodaj kilka czarnych oliwek. Na wierzch potrawy połóż łyżkę sosu guacamole i łyżkę kwaśnej śmietany. Rewelacyjnie smakuje z kieliszkiem białego wytrawnego wina.


Komentarze